Блог на сайта за обяви

Как да направим добри продуктови снимки за обява с телефон

Публикуван в Блог

Често при посещението на реномирани сайтове за онлайн продажби забелязваме красиви снимки на стоките от различни гледни точки. Голяма част от тях ползват услугите на професионални фотографи, които не са по джоба на гражданина или малката фирма решили да ползват услугите на сайтове за обяви или личните си страници в мрежата.

А и в днешната сложна обстановка , в която бизнеси се отварят и затварят в зависимост от здравната обстановка, присъствието на малкият бизнес в интернет е наложително за да оцелее . Добрите снимки са важна и неразделна част от изготвянето и публикуването на обява или оферта за продажба наред с доброто описание на продуктите/услугите – прочети тук как се създава добра обява . Чрез тях потенциалните клиенти си създават първоначално впечатление и очаквания за вашите продукти/услуги. Хубавата новина е, че днешните смартфони имат доста възможности за правене и редактиране на качествени снимки, а липсващите им опции можете да намерите в различните безплатни програми за редактиране на изображения. С малко бяла хартия, няколко реквизита, голям прозорец с достатъчно светлина и вашият смартфон, сте готови за фотографски подвизи.

Какво ви е необходимо:

1 Вашият смартфон

2 Вашите продукти за продажба

3 Голям лист бяла хартия или картон

4 По-малък лист бяла хартия

5 Няколко малки реквизити, за подсилване визията на продукта /ако желаете/

Време е за снимки !!!

-   Уверете се, че обективът на камерата на телефона е чист. Избършете го с кърпа за обектив или очила ако смятате, че е необходимо. Прегледайте продуктите дали са чисти без следи от петна или прах, както и да няма гънки по време на снимането. Всякакви петна или гънки е почти невъзможно да се коригират. В търговската мрежа се предлагат допълнителни обективи за смартфони, които биха повишили качеството на направените от вас снимки.

-   Намерете голям прозорец естествената светлина винаги и най-добра. Има красива мекота и ще даде равномерно разпръскване върху вашите продукти – освен това е безплатна. За това намерете най-големия прозорец в къщата си и изключете всяко изкуствено осветление. Избягвайте прозорците, които имат пряка слънчева светлина.

-  Вземете голям лист хартия или картон. Залепете единия му край за стената най-близо до касата на прозореца. Оставете другият край на бялата хартия или картон да се извие и продължи върху перваза на прозореца, като така ще получите така наречената „крива на безкрайността”. Това означава, че така избягвате хоризонти и ръбове във вашите снимки.

-   Поставете продукта върху частта от хартията или картона, която е върху перваза на прозореца и застанете със смартфона пред продукта, като прозореца трябва да ви е отстрани. Проверете как изглежда изображението на смартфона ви. Доволни ли сте от това, което виждате на екрана или се забелязват сенки или отражения ?

-   Ако установите, че се получава малко сянка от страната, която е отдалечена от прозореца, вземете малкото парче бяла хартия или картон и го подпрете от страна на продукта. Ако не сте достатъчно креативни да измислите как да закрепите хартията или картона можете да ползвате помощ от приятел който да го държи. Така хартията или картона ще играят ролята на рефлектор, който ще отрази светлината от прозореца обратно към продукта, премахвайки появилите се сенки.

-  Доволни сте от това което виждате като изображение на смартфона и е време за снимки. За да получите възможно най-добро изображение е добре да ползвате статив за смартфон. Статива не е задължителен, но ще облекчи работата ви. Започнете да снимате като завъртате или премествате продукта така, че да имате снимки от различни ъгли и гледни точки, от които след това да избирате на спокойствие тези с най-добра визия на продукта.

-  Снимките, които направихте са чудесни за триизмерни предмети като свещи, чаши, играчки, бебешки обувки, отворени поздравителни картички и други. Но ако имате предмети, които нормално са в „легнало” положение като тетрадки, химикалки, подложки, рамки, бижута и други, снимки направи отгоре може да изглеждат по-добре. Използвайте маса или подходяща плоскост, която да доближите до перваза на прозореца увеличавайки по този начин работната площ. Поставете голямото парче бяла хартия или картон легнало върху увеличената площ. Поставете предмета върху нея и погледнете в екрана на смартфона дали е добро изображението. Ако забележите сенки, използвайте вече описаната техника за тяхното премахване и направете снимки, които биха привлекли вниманието на потенциалните купувачи.

-  Амбициозни сте и искате по-завладяващи продуктови снимки за вашите оферти. Време е да помислите за допълнително аранжиране на снимките с добавянето на подходящи реквизити. Това е креативната част, която ви отличава от конкуренцията и ви придава индивидуалност. С тяхното поставяне показвате мащаба и функционалността на продавания продукт, както и можете да промотирате други ваши допълващи продукти. Запомнете, че реквизитите трябва да са подходящи за продавания продукт, както и да е ясно кой е продукта за продажба.

След като сте направили достатъчен брои снимки, седнете на спокойствие и ги прегледайте внимателно с чаша горещо кафе или чай в ръка. Изберете тези които смятате, че са най-подходящи. Може да ги обработите допълнително с множеството налични безплатни програми ако смятате, че има нужда от това, като е важно снимките на продукта да са възможно най-близки до оригинала без да го изопачават.

Статията няма претенциите да е изчерпателна и гарантираща сто процентов успех ! 

Постарали сме се да дадем някои полезни съвети за направата на качествени снимки с нисък бюджет, използвайки техника и помощни материали, които така или иначе има във всеки дом.

Пожелаваме Ви успех, и се забавлявайте докато „работите” !

Виж още:

Как да подготвим автомобила за зимни условия !

Черен петък - кратка история и опасности за купувачите

Tags: обяви за продажба онлайн продажби на малкия бизнес Продуктови снимки Снимки със смартфон Как се правят снимки Безплатни обяви Дропшипинг