Блог на сайта за обяви

Черен петък - кратка история и опасности за купувачите

Публикуван в Блог

Наближават коледните и новогодишните празници, а с това и  времето за покупки на подаръци за близки и познати. Една от добрите възможности за изгодни покупки е по време на така наречения Черен петък. По американските филми сме гледали озверели хора стоящи пред вратите на големите магазини готови на всичко в очакване на тяхното отваряне. От известно време това явление се забелязва и по българските географски ширини в български вариант.

 Що е то Черен петък ?

В САЩ това е денят след  Денят на благодарността, който е четвъртият петък от месец ноември. В този ден магазините предлагат стоки с големи намаления, като поставят началото на празничните покупки. Името Черен петък според историята за пръв път се споменава  през 60-те години на миналия век във Филаделфия. С него служителите на полицията са наричали петъка след Денят на благодарността заради големите задръствания по пътищата, и с тълпите от пазаруващи местни жители и туристи. Историята на дългоочакваните намаления съвсем не е плод на модерното консуматорско общество и започва през далечната 1869 година. Тогава хората свързвали термина „Черен петък“ с Джим Фиск и Джей Гулд, които купили огромни количества злато, с надеждата цената му да се покачи и в бъдеще да завоюват завидни печалби. Вместо това обаче в петък, на 24 септември, пазарът на злато в САЩ се срива, а действията на двамата финансисти довеждат до десетки фалити на „Уол Стрийт“.

В наши дни търсачите на промоции имат още една възможност за покупки без да се борят физически с конкурентите си. Много от магазините предлагат на потребителите да изживеят своя Черен петък от дивана на дома си пазарувайки онлайн.

Най-старият и прилаган търговски трик !

Предпочитате стария традиционен начин ще ви трябва време, нерви и най-вече подготовка.  Добре е предварително да си набележите стоките, които искате да купите, и да следите цените им в набелязаните магазини поне две-три седмици. Това би ви предпазило от неприятни изненади  да купите стоките дори на по-висока цена от нормалната. Същото важи и за онлайн покупките, проверявайте текущите цени и ги сравнявайте с тези в други магазини. Това практически е най-старата и най-често прилаганата тактика от търговци търсещи бързи пари. Добре е да я знаете и да се предпазите от неприятното усещане ако разберете, че са ви „прекарали”.

Внимавайте за качеството

По време на Черния петък акцентът е върху цената като често се подценява качеството на стоките. Все пак е важно колко време ще можете безпроблемно да ползвате покупките си, като понякога съмнително ниските цени може да са знак за ниско качество и липса на гаранция.

При онлайн пазаруването колкото да е лесно и удобно, ни дебнат опасности основно за финансови измами или проблеми с доставката на покупките.  Добре е да купуваме стоки, които можете да си позволите финансово. Често при онлайн плащанията сме склони да харчим по-големи суми като нямаме директен достъп с парите, които изтичат от сметките ни. В този период е възможно да станете жертва на фишинг имейли, подканващи ви да последвате добавен в тях линк. Линка обикновено ви препраща към копие на някой известен сайт за покупки, и обикновено ви подканят да въведете данните на банковата си карта за да ги използват от ваше име. Проверявайте състоянието на банковите си карти за наличие на странни трансакции, които не сте правили. Ако забележите такива се свържете с банката издала картата ви. По-малко опасен е наложения платеж за разплащане, при получаване на стоката.

Поради голямата натовареност на куриерските фирми и възможно да има забавяне на доставката до дома ви. Проверете с коя куриерска фирма ще ви изпратят покупката и я проследявайте с кода който ви изпращат продавачите. Все хак внимавайте с покупките в интернет особено от сайтове в чужбина.

Виж още :

Как да напишем обява за продажба в сайт за обяви !

Успешни онлайн продажби за малкият бизнес

Tags: Black Friday Черен петък Коледни подаръци Изгодни покупки Онлайн покупки