Блог на сайта за обяви

Как да подготвим автомобила за зимни условия !

Публикуван в Блог

Зимата се подава зад ъгъла и се готви да изненада всички неподготвени шофьори както го прави всяка година. Може би е дошло време вие да изненадате зимата, като подготвите автомобила си за зимни условия. Минималното, което трябва да направим за да имаме една относително безпроблемна зима. Някои основни препоръки, които е необходимо да направите.

Проверка на антифриза – най-добре е да проверите температурата на замръзване в сервиз, и при необходимост да го смените, като преди да налеете новата течност промийте системата. Надявам се, че отдавна няма уважаващи себе си шофьори, които ползват през лятото вода за охлаждаща течност. Прегледайте състоянието на термостата, маркучите и техните връзки. Това малко усилие може да ви спести доста скъпи неприятности през зимата.

Зимни гуми – това е най-важната стъпка за пътната безопасност, която често се пропуска по една или друга причина. Смяната на гумите според сезона е гаранция, че ще имате добро сцепление с пътя.  При ниски температури каучукът използван в летните гуми се втвърдява и се влошава сцеплението с пътя. Зимните гуми се правят от каучук, който запазва своята еластичност при ниски температури. Проверете грайфера, налягането в гумите и баланса. Летните гуми се съхраняват почистени и подсушени, в тъмно и хладно помещение , далеч от масла и химикали.

Акумулатор – студеното време се отразява неблагоприятно на всяка батерия, а при студен двигател е нужен доста ток за първоначално развъртане на двигателя. Проверете състоянието на акумулатора, и ако е необходимо го заредете или подменете с нов. Ако дълго време няма да ползвате автомобила го свалете и поставете на топло място. Връзките на акумулатора трябва да са стегнати добре, за да осигурят нормалната му работа.

Светлини на автомобила – през зимния период тъмната част на деня е по-дълга, и се налага шофирането на светлини по-дълго време. За това нормалната им работа е особено важна, както вие да имате добра видимост така и останалите участници на пътя да ви виждат добре. Прегледайте предните фарове, страничните габаритни светлини, светлинните пътепоказатели /мигачите/, аварийните светлини, задните габаритни светлини, стоп светлините и светлините при паркиране.

Чистачки и течност за чистачки – в условията на зимно обстановка употребата на чистачките и течността за чистачки се повишава, поради по-честото замърсяване на предното стъкло и влошаване на видимостта. Купете течност за чистачки предназначена за зимни условия, ако е концентрат го разредете съгласно инструкциите на производителя. Изпръскайте старата течност и след това налейте течността за зимна употреба. Изпръскайте течност докато новата запълни цялата система. Дори и да не ви се вярва чистачките поради честото замърсяване на предното стъкло играят важна роля за добрата видимост и пътната безопасност заради водата, калта и лугата по пътищата. Сменете чистачките ако са прекалено стари или са със износени пера, тъй като замазват предното стъкло или оставят по него дразнещи шофьорите следи. Не забравяйте да обърнете нужното внимание и на задната чистачка.

Масло и филтри – ниските температури водят до сгъстяване на маслото и водят до по-трудното и непълноценно смазване при студен двигател. Ако наближава времето за смяна на маслото , направете го преди студовете. Добре е да знаете, че тази операция върви ръка за ръка със смяната и на масления и въздушния филтър. Може за смените горивния и въздушния филтър на купето, който ще ви осигури добре функциониращо парно и по-добро обдухване на потящите се стъкла.

Подгревни свещи - при дизеловите двигатели са незаменими помощници при палене при отрицателни температури. Проверете свещите в сервиз и ги сменете ако има проблеми. Най-добре ги сменете всичките заедно, тъй като подгревните свещи имат определен живот и ако си е заминала една, вероятно много скоро ще се случи и с другите.

Гумени уплътнения – студеното влияние влия силно негативно на всички гумени уплътнения. Препоръчително е да намажете гумените уплътнения на вратите със специални силиконови смазки или течен парафин. Така ще предотвратите евентуалното им замръзване през зимата и проблеми с отварянето им.

Замръзнала ключалка – важно е да имате спрей, с който ще си осигурите достъп до автомобила, а още по-важно е да не го държите вечерно време в автомобила.

Защита на боята на автомобила – за да защитим боята и лаковото покритие на автомобила от препаратите, с които се третират пътищата през зимните условия е добре да  ваксирате автомобила. Така ще осигурите защита от солта и лугата, които засилват корозионите процеси. Ако имате желание може да миете по-често автомобила за да не се задържат много препаратите по нея.

Проверете системите за сигурност ABS, ESP, тракшън контрол и др. дали са в изправност – поради усложнената и напрегната пътна обстановка през зимата вероятността да ви потрябва е доста голяма.

Това можем да кажем е програма минимум за изпълнение за подготовка на автомобила за зимата. То може да ви се струва скъпо и трудоемко, но живота и сигурността на пътя са по-важни. И като леко допълнение е добре да имате на разположение в автомобила си – подходящи за автомобила ви зимни вериги /направете няколко тренировки как се поставят/, кабели за подаване на ток, въже за дърпане, резервна течности за чистачки, стъргалка за лед, чувалче с пясък, фенерче, нека в резервоара да има достатъчно гориво.

Изпълнявайки тези превантивни мерки за подготовка на автомобила, осигурявате вашата безопасност и тази на останалите участници на пътя и вероятността да закъсате на пътя в очакване на пътна помощ е много по-малък. Автомобила първо трябва да се подържа в добро техническо състояние и след това да се шофира.

Надяваме са да сме били полезни, и безпроблемно пътуване.

Виж още :

Как да напишем обява за продажба в сайт за обяви !

Успешни онлайн продажби за малкият бизнес

Tags: cars, Зимни условия Пътна обстановка Безопасно пътуване Зимни гуми