Блог на сайта за обяви

Как да напишем обява за продажба в сайт за обяви !

Публикуван в Блог

Колкото и добре да живеем все някога ни се налага да ползваме услугите на сайт за обяви, когато продаваме имот, автомобил или някоя домашна вещ, от която нямаме нужда. Напоследък доста се популяризира и модела за продажби тип „Дропшипинг” /ще го коментираме в друга статия/, който поставя на сериозно изпитание доста кандидат бизнесмени в стремежа им за „бързи” и „лесни” продажби. Трябва да знаем, че няма строги правила при писането на обяви, но е добре да се придържаме към някои правила.

1  На първо място е заглавието на обявата.

Това е първото, което Вашите потенциални клиенти виждат. Опишете точно какво продавате, като посочите марка на продукта, производител, описателни ключови думи представящи  продукта/услугата. Посочете и някои от характеристиките като размер, цвят, състояние. Основната цел на заглавието е да предизвика интерес в купувача !

2 Снимки към обява за продажби

Снимките са важна част от всяка обява, тъй като те визуализират предлаганите от Вас продукти/услуги. Те създават първото впечатление у потенциалните купувачи за предлаганите от Вас продукти/услуги, за това не ги подминавайте с лека ръка. Публикувайте колкото се може по-вече снимки представящи продукта/услугата от всички възможни страни, като показвате коректно състоянието и функциите им. Не винаги се получават качествени снимки за това е добре да ги обработите придавайки им добър вид, без да ги манипулирате. В интернет пространството има достатъчно безплатни програми за обработка на снимки, без да е нужно да сте професионален фотограф. В днешно време дори мобилните телефони предлагат големи възможности при самото снимане и обработване на снимките. Подходете отговорно към публикуването на добри снимки.

3   Описание на продукта/услугата  тук е мястото, където трябва да опишете Вашият продукт/услуга. Непълните описания водят до подминаване на обявата или до множество обаждания и съобщения с уточняващи въпроси. Постарайте се да опишете важната информация и характеристики на продукта/услугата възможно най-кратко. При писането  на обяви за продажба на автомобил или имот има специфична информация, която е важна за потенциалните купувачи и е хубаво да е налична в обявата. Някой от сайтовете за обяви са я поставили в полета, където Вие трябва само да отбележите тези които има Вашият автомобил или имот. Дори и да нямате ограничения на текста в полето за описание няма гаранция, че ще получите неограничено внимание от потенциалните купувачи. Пишете на кирилица и правилно.

4  Цена на продукта/услугата

Препоръчително /дори е задължително/ е да поставите цена на продукта/услугата, която продавате с обявата.  Доста често обявите без поставена цена се показват след тези с обявени цени. Нямате представа каква е цената на продаваната от Вас стока:     

-  прегледайте други обяви на сходни  на Вашият продуст/услуга – анализирайте „конкуренцията”

- питайте познати или приятели имащи познания в сферата на приложение на Вашият продукт/услуга

-  поставената цена трябва да отговаря на реалното състояние на продукта/услугата

5 Поле за „Тагове”

Някой сайтове за обяви позволяват добавянето на „тагове” /ключови думи или фрази/. Тези полета не са задължителни, но е добре да ги попълвате ВИНАГИ, тъй като това помага за лесното и бързо откриване на обявата от търсачките и потенциалните купувачи.  

6 Избор на категория

Правилния избор на категория не е за подценяване, тъй като потенциалните купувачи могат да я пропуснат.   

 7 Контакти

Задължително оставете информация за контакти, както и предпочитания начин за комуникация /по мейл, по телефон или друга форма/. Още по-задължително е да проверявате редовно каналите си за комуникация, и да отговаряте на запитванията.

Това според нас са едни от най-важните стъпки при писането и публикуването на обява, които биха предизвикали интерес у потенциалните купувачи, а успешната продажба зависи от Вас и състоянието на предлаганите продукти/услуги. Този материал няма претенции да е пълен и изчерпателен по темата, а да даде насоки за някой от важните стъпки при писането на обява. А успешния финал зависи от всеки от Вас, и Вашите способности и креативност.

Благодарим, Ви за отделеното внимание !  Надяваме се да сме Ви били полезни.

 

Виж още :

Успешни онлайн продажби за малкият бизнес

Как да публикуваме обяви в www.euads.eu

 

Tags: писане на обяви обяви за продажба сайтове за обяви